Atelier de creaţie literară pentru elevii seminariilor din Arhiepiscopia Iaşilor

            Pe parcursul celor 4 zile, un număr de 20 de elevi din seminariile „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi, „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“ din Piatra Neamţ, „Sf. Gheorghe“ din Botoşani şi „Sf. Ioan Iacob“ din Dorohoi au avut ocazia de a-şi dezvolta creativitatea într-un cadru propice, alături de invitaţi de seamă. Arhimandritul Hrisostom Rădăşanu, consilierul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, a precizat: „Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan s-a desfăşurat această activitate dedicată iubitorilor de literatură din seminariile Arhiepiscopiei Iaşilor menită să sensibilizeze pe viitorii preoţi asupra impactului misionar al poeziei, romanului, eseului, jurnalului etc.

            Dintre participanţi, mulţi au dar vădit de făcători de stihuri sau alcătuitori de bune şi drepte mărturii despre Hristos. Ne-am dorit să facilităm aplicarea şi amplificarea acestui dar şi ne rugăm Domnului ca acesta să nu rămână ascuns, ci să rodească frumos în lucrarea Sa în lume“. După o primă zi de acomodare, în cea de-a doua zi a atelierelor, vineri, elevii împreună cu Valentin Ţoc, coordonator al proiectului, au analizat activitatea cluburilor de literatură Aleph din fiecare seminar, observându-se creşterea numărului de seminarişti interesaţi de literatură.

            Tot vineri, arhim. Hrisostom Rădăşanu a organizat o sesiune de facilitare a lucrului în echipă. Prin această sesiune, pr. Hrisostom a accentuat importanţa lucrului împreună în jurul textului sacru şi nu numai, furnizându-le elemente de construcţie a unui duh comun bazat pe viziuni şi obiective comune. Seara s-a încheiat cu un cenaclu la care invitat a fost anticarul Dumitru Grumăzescu. Sâmbătă, 17 noiembrie, după momentul de rugăciune, coordonatorul Cezar Cîrlan a realizat împreună cu seminariştii o simulare de întâlnire, întâlnire care se va organiza săptămânal, în cadrul clubului fiecărui seminar. „Scopul acestei întâlniri a cluburilor de literatură Aleph este de a le arăta membrilor cum se formează, cum acţionează şi cum se organizează o echipă, elevii învăţând mecanismele şi metodele prin care pot pune în practică ideile lor. Aceste idei se vor concretiza în evenimente care se vor derula în perioada imediat următoare în fiecare seminar în parte. Nivelul participanţilor a fost unul destul de ridicat şi suntem încrezători că această iniţiativă a Clubului Aleph va avea finalitatea sperată“, a declarat Cezar Cîrlan, coordonator al proiectului.

           A urmat un atelier de creaţie literară susţinut de scriitorul Tiberiu Roşu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, care i-a iniţiat pe elevi în beletristică, arătându-le etapizat care sunt paşii de urmat pentru a aprofunda un text, pentru a-l asuma şi pentru a-l folosi în creaţiile proprii. Seara a fost încununată de prezenţa poetului Marius Iordăchioaia. Acesta a vorbit celor prezenţi despre convertirea sa la viaţa în Biserică şi le-a arătat tinerilor prezenţi cât de mult le înţelege trăirile, temerile, tulburările vârstei. Apoi a recitat din creaţiile proprii, creaţii care s-au arătat a fi o altă formă de misiune. Prin stilul său direct, auditoriul, în mare majoritate tânăr, a conştientizat într-o manieră mai profundă relaţia dintre Taina Euharistiei şi Sfânta Evanghelie ca manifestare a Cuvântului în deplinătate şi cuvântul scris într-o formă modernă şi în acelaşi timp în duhul Bisericii. Valentin Ţoc, coordonator Aleph, a remarcat că „întâlnirea membrilor Aleph din cadrul cluburilor de literatură a fost şi o întâlnire a pasiunilor comune elevilor din cele 5 seminarii.

         Am fost foarte plăcut surprins să observ şi să mi se confirme existenţa dorinţei de a crea şi de a scrie a elevilor seminarişti, fapt demonstrat prin interesul şi comportamentul proactiv al participanţilor din timpul atelierelor. Cei 20 de seminarişti prezenţi au caracterizat cele trei zile prin câteva cuvinte cheie: credinţă, dezvoltare, obşte, valoare, pasiune, familie, creaţie şi potenţial. Sper ca toate acestea să rodească în inimile lor şi să apară primele activităţi şi evenimente organizate de membrii cluburilor Aleph.“ Unul dintre participanţi, Petru Abăloaie, elev al Seminarului „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“ din Piatra Neamţ, a observat, la rândul său, că „prin intermediul Aleph nu învăţăm doar literatură, ci în acelaşi timp, învăţăm să fim oameni mai buni în societate, societate ce are nevoie de oameni bine pregătiţi“, iar Cătălin Rotaru, elev al Seminarului „Veniamin Costachi“, de la Mănăstirea Neamţ, a adăugat: „am venit aici pentru a învăţa să coordonez mai bine activitatea din clubul de literatură din seminarul meu, iar toţi membrii Aleph şi trainerii, actualmente prieteni, m-au făcut să simt cu adevărat bucuria şi dragostea unei comunităţi creştine“.

          Sesiunea Clubului de creaţie literară Aleph s-a finalizat duminică, 18 noiembrie, când toţi participanţii au asistat la Dumnezeiasca Liturghie.

preluare de pe doxologia.ro